Keskieuroopassa koivurastaat ovat suurta herkkua, miksei. Koostuuhan
niiden ravinto syksyllä päosin marjoista ja sitäpaitsi, syöväthän
metsäkanalinnutkin ötököitä. Miksei siis rastaan liha olisi yhtä hyvää.
Koivurastas, tuttavallisemmin räkättirastas muodostaa syksyisin suuria
muuttoparvia. Niin tähän meidän lähellekkin. Ne pitävät kovaa meteliä
kun tyhjäävät pihlajoita marjoista. Minulla on pumppu ja taskullinen
varapanoksia, trappeja.
Lähstyn pihlajaa, jossa rätkät
ovat. Muutama karkaa kaukaa, nyt yksi karkasi hollilta. Heittolaukaus
koituu sen kohtaloksi. Parvi karkaa. Odotan hetken ja yksi uskalikko
tulee takaisin. PAM, ohi. Rätkä kääntää vasemmalle, enemmän ennakkoa
PAM. Se suistuu kentään. Jälleen odotellaan. Pian tulee toinen kamikaze,
laskee puuhun, mutta lähtee lentoon kun lähestyn sitä. Lentää puun
takaa ohitseni vasemmalta. Odotan, että se tulee esiin. PAM. Ei lennä
enää. Laitan lisää pieniä sinisiä pötkylöitä makasiiniin.
Parvi
tulee takaisin. Muitta mutkitta koko poppoo laskee marjoille ja muihin
puihin. Ammun yhtä oksalle. Oppivaisia ne ovat, mutta hitaasti oppi
menee perille. Osa on varovaisia, mutta osa tulee edelleen
syösypommittajan lailla marjoille. Muutaman ammun, niin, että saan
maistiaispalat. Otan rintalihat talteen. Illalla paistan ne pannulla
rasvassa ja lisään suolaa sekä jauhelihamaustetta. Ei ihme, että näitä
arvostetaan Euroopassa. Vähän samanlainen maku kuin kyyhkyllä, mutta
aavistuksen pehmeämpi. Tosi hyvää. Herkkua. Noin viidestä räkästä saa
täkkälihat yhdelle eli kahdelle kannattaa ampua 10 rätkää. Tietysti jos
tekee vielä kastikkeen ja perunaa lisäksi niin sellainen 8 rätkää on
riittävä määrä.
kolme rätkää, kuusi rintapalaa =kuusi lihapullaa
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti